czwartek, 27 grudnia 2012

Święta, święta i po świętach


Jak w temacie: święta, święta i po świętach. Pierniczki już niemal wszystkie zjedzone, ozdoby niedługo znowu trafią do kartonów na strychu, jednak moje ulubione bożonarodzeniowe kartki włożę do albumu i przez cały rok będę mogła je oglądać ; ) Przedstawię w tym wpisie niedawno wypróbowane przepisy na Katarzynki oraz szybki piernik bez jajek.


 Pierniczki Katarzynki:
Składniki:
30 dag miodu
2 łyżeczki  przypraw korzennych
1 łyżka kakao
10 dag cukru pudru
1 jajka
60 dag mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie lub mikserem.
2. Następnie obsypujemy blat delikatnie mąką, wałkujemy ciasto dość grubo minimum na ½ cm można grubiej.
3. Wycinamy dowolne kształty.
4. Pieczemy na papierze do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180ºC.
5. Studzimy na kratce. Można przed pieczeniem pierniczki posmarować wodą.
6. Gotowe pierniczki można ozdobić polewą czekoladową albo lukrem.
7. Już ozdobione, gdy polewy wyschną umieszczamy w puszce i odstawiamy aż zmiękną.




Piernik bez jajek
 Składniki:

  •                               2 szklanki mąki
  •                               1 szklanka mleka
  •                               1 szklanka cukru
  •                               1/2 kostki margaryny - rozpuszczonej
  •                               3 - łyżki kakao
  •                               1- łyżeczka sody
  •                               1/2 łyżeczki cynamonu
  •                               5 - łyżek dowolnego dżemu


Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki zmiksować, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180ºC około 45 -50 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz