Jak w temacie: święta, święta i po świętach. Pierniczki już niemal wszystkie zjedzone, ozdoby niedługo znowu trafią do kartonów na strychu, jednak moje ulubione bożonarodzeniowe kartki włożę do albumu i przez cały rok będę mogła je oglądać ; ) Przedstawię w tym wpisie niedawno wypróbowane przepisy na Katarzynki oraz szybki piernik bez jajek.
Składniki:
30 dag miodu
2 łyżeczki przypraw korzennych
1 łyżka kakao
10 dag cukru pudru
1 jajka
60 dag mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie lub mikserem.
2. Następnie obsypujemy blat delikatnie mąką, wałkujemy ciasto dość grubo minimum na ½ cm można grubiej.
3. Wycinamy dowolne kształty.
4. Pieczemy na papierze do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180ºC.
5. Studzimy na kratce. Można przed pieczeniem pierniczki posmarować wodą.
6. Gotowe pierniczki można ozdobić polewą czekoladową albo lukrem.
7. Już ozdobione, gdy polewy wyschną umieszczamy w puszce i odstawiamy aż zmiękną.
Piernik bez jajek
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny - rozpuszczonej
- 3 - łyżki kakao
- 1- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 - łyżek dowolnego dżemu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180ºC około 45 -50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz