Wczoraj na obiad przygotowałam kaszę jaglaną z kurczakiem i
marchewką. Kasza jaglana ma sporo zalet, dlatego często powinna pojawiać się w
naszym jadłospisie. Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga schudnąć, obfituje w
witaminy z grupy B, lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje ilość
cholesterolu we krwi, ma wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci
i posiada dużo soli mineralnych, nie zawiera glutenu. Dzięki temu, że zawiera
też krzemionkę, korzystnie wpływa na paznokcie, włosy, skórę oraz zęby.
Jaglankę poleca się też podczas infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ
usuwa nadmiar wilgoci z organizmu (kaszel, katar, choroby płuc lub oskrzeli).
Jak przygotowałam obiad?
Ugotowałam kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka pokroiłam na mniejsze części, doprawiłam następującymi przyprawami: imbir, curry, pieprz cytrynowy, przyprawa
chińska 5 smaków, papryka ostra, kurkuma. Następnie piersi z kurczaka ugotowałam na parze razem z
pokrojoną marchewką, prosto z ogródka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz