Długo mnie tu nie było, blog trochę zaniedbany z braku czasu,
jednak postanowiłam wrócić. Czuję potrzebę dzielenia się z Wami ciekawymi
przepisami, od teraz większość postów będzie dotyczyć tego co tworzę w kuchni.
Nie obiecuję, że notki będą dodawane tu systematycznie, ale postaram się, żeby
co jakiś czas pojawiało się tu coś nowego : ) Zapytałam dzisiaj przyjaciela co
sądzi o tym, żeby zacząć znowu tu pisać, pozwolę sobie zacytować: „ jesz
bardzo dziwne rzeczy to myślę, że ludzie by się tym mogli zainteresować”,
dzięki stary, takiego kopa mi trzeba było! : D Chyba nic dodawać już tu nie
muszę, mam nadzieję, że faktycznie będziecie zainteresowani moimi poczynaniami
w kuchni ; ) Przejdę teraz do zaprezentowania Wam tego, co dzisiejszego dnia
przygotowałam.
Miałam ochotę na orzeszki ziemne, podczas
ostatniego wypadu na festiwal bardzo zasmakował mi tam ryż z warzywami i
orzeszkami gotowanymi, zainspirowana tym daniem wegetariańskim postanowiłam
wykonać coś podobnego.
Znalazłam również w szafce puszkę mleka
kokosowego, a w osiedlowym sklepiku trafiłam dzisiaj na daktyle suszone, więc
pomyślałam, że coś z tym zrobić muszę : )
Ryż curry z cebulką i orzeszkami
ziemnymi
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebulki
- 200g orzeszków ziemnych
- olej
- przyprawy: curry, reszta wg
uznania, ja dodałam imbir, odrobinę soli
Sposób przygotowania:
W brytfance (lub garnku) najpierw
trzeba zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaj orzeszki. Wszystko
trzeba trochę poddusić pod przykryciem, dodaj trochę wody. Po 10 minutach dodaj
przyprawy i ryż, ciągle mieszając przez około 5 minut usmaż ryż, następnie
zalej go wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gotowe! : ) Ja swoją
brytfankę z ryżem zazwyczaj zawijam w koc i odstawiam na 2-3h, wtedy jest
znacznie lepszy ; )
Muffinki daktylowe – wegańskie!
Bez cukru : )
Składniki:
- 2 filiżanki mąki pszennej
- ¼ filiżanki oleju roślinnego
- filiżanka mleka roślinnego
(owsiane, sojowe, ja dodałam kokosowe)
- pół łyżeczki proszku do
pieczenia
- 10 daktyli
Sposób przygotowania:
2 daktyle zagotowujemy z filiżanką mleka roślinnego. Odstawiamy na chwilę. Mieszamy przesianą mąkę z pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodajemy olej. Miksujemy na gładko daktyle z mlekiem roślinnym i łączymy wszystko z mąką. Miksujemy, aż powstanie gęste ciasto, jednak powinno dać się nakładać na łyżkę i powoli z niej spływać, także nie może być też zbyt gęste. Pozostałe osiem daktyli kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta. Nakładamy ciasto do foremek wypełnionych papilotkami. Muffinki pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Po ostygnięciu możemy już zajadać się pysznymi muffinkami! : ))
Smacznego! : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz